Slowman – Biografi

Bakom namnet Slowman döljer sig gitarristen, sångaren och kompositören Svante Törngren som släppte sitt första egna album 2008. Det kom efter en lång tystnad sedan han lämnat skivbranschen i vredesmod i mitten på 1980-talet. Istället ägnade sig Svante Törngren bara åt liveframträdanden i en mängd olika konstellationer. Under åren blev han en välbekant profil på Stockholms pubscener; bland annat uppmärksammad för sina Hendrix–tolkningar.

Men sakta växte högen av egna låtar i skrivbordslådan och efter 24 år var det äntligen dags för en solodebut med enbart eget material: THE BEST OF SLOWMAN. Albumet rosades av kritiker både på hemmaplan och ute i Europa och redan 2010 kom en lika uppskattad uppföljare: I'M BACK. Samma höst släpptes också en tribute till Jimi Hendrix till 40-årsminnet av hans död: HEY JIMI – Slowman & Friends plays Hendrix.

Svante Törngren fick Linköpings Bluesförenings stipendium 2009 och hamnade därmed i sällskap med Louise Hoffsten, Sven Zetterberg och andra musikprofiler. Ett flertal intervjuer har gjorts i olika radioprogram.

Under 2014 släpptes en EP med egna svenska låtar som en testballong inför ett eventuellt svenskt album – publiken fick chansen att delta i en omröstning och ville gärna höra mer på svenska. Slowman själv har dock lagt det svenska materialet i byrålådan tills vidare, men spelar de svenska låtarna live vid väl valda tillfällen.

I oktober 2014 kom det helengelska albumet HAPPY BOY som fick ett varmt mottagande av recensenter och fans – låtarna spelas just nu på bägge sidor Atlanten och allt publicerat material finns på Spotify.

  • Född: 1957 i Linköping
  • Bor: Stockholm, Södermalm

I arkivet:

Ett antal skivor för CBS och turneer runt Sverige under 1980-talet, bland annat med rockpopgruppen 2001 och soulpopbandet Station. Svante Törngren spelade också i det framgångsrika afrofunk- och highlifebandet Sababas under ledning av legendariske Paul Edho. Svante Törngren var en av förgrundsfigurerna när Teater Pero startade 1983 och i den första kritikerrosade föreställningen stod han för all musik.Exempel på tidigare utgivning.